Κυριακή 20 Μαΐου 2012

«Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους επιστρέψουμε τα Μάρμαρά τους»!

«Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους επιστρέψουμε τα Μάρμαρά τους»!
Με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο και τις τελετές Αφής και Παράδοσης της Φλόγας στους Βρετανούς, ο Χένρι Πόρτερ γράφει στον Observer για το πού θα έπρεπε να βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα η δράση του Έλγιν θα ήταν απολύτως απαράδεκτη.
Στο άρθρο του με τίτλο «Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους επιστρέψουμε τα
 Μάρμαρά τους», χωρίς, όπως ξεκαθαρίζει, να εξαπολύει επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο, ο Χένρι Πόρτερ καλεί τους Βρετανούς να είναι «ειλικρινείς με τους εαυτούς τους αναφορικά με τον [σημ. μεγάλο] αριθμό των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο».

Ο Πόρτερ αναφέρει ότι κομμάτια βρίσκονται και σε άλλα μουσεία της Ευρώπης, από τότε που
«ξηλώθηκαν» από τον Λόρδο Έλγιν. Όπως διευκρινίζει, δεν προτείνει να αποστείλουν άμεσα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα, εν μέσω της κρίσης.

Ωστόσο, καταλήγει, αυτό που καταθέτει είναι να ληφθούν υπ’ όψιν όλα όσα οφείλει ο δυτικός πολιτισμός στην Ελλάδα (Δημοκρατία, Ολυμπιακοί Αγώνες, Επιστήμη, Τέχνη, Αρχιτεκτονική) και να «αντιμετωπίσουμε μία απλή αλήθεια: τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας, για να τα κρατήσουμε».

Πηγή: zougla.gr

2 σχόλια:

  1. @Aσκαρδαμυκτί
    Ασκαρ σε καλωσορίζω στο παραμελημένο ή αλήθεια blog μου,οσο για το "Πάρε -Δώσε" ολα δούναι και λαβείν δεν είναι σ'αυτή τη ζωή?
    Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή